Talerze to jeden z aspektów wpływających na nasze doświadczenia kulinarne, dlatego ich wybór nie może być kwestią przypadku. Możemy wyszczególnić co najmniej kilka rodzajów tego elementu zastawy stołowej. Oto kompleksowy przewodnik po świecie talerzy.
Talerze śniadaniowe
Talerze śniadaniowe mają średni rozmiar – są większe od deserowych a zarazem większe od obiadowych. I nazwa może być myląca, ponieważ nie służą wyłącznie do serwowania śniadań. Bardzo często wykorzystujemy je również podczas przyjęć, gdy podajemy gościom zimną płytę. Średniej wielkości talerze dostępne na https://fabrykaform.pl/talerze to mush have w każdej kuchni.
Talerze głębokie
Talerze głębokie (sprawdź ciekawe propozycje na https://fabrykaform.pl/talerze-glebokie) służą przede wszystkim do serwowania zup i różnego rodzaju dań obficie polanych sosem. Dzięki zaokrąglonym brzegom ani kropelka nie wydostanie się na zewnątrz. Pojemność takiego talerza to około 300-400 cm, a jego średnica oscyluje wokół 22 cm.
Talerze obiadowe
O ile w talerzach głębokich podajemy tak zwane pierwsze danie, o tyle talerze obiadowe służą do serwowania drugiego dania. Są płaskie i większe od talerzy śniadaniowych tak, aby mogły pomieścić każdy element posiłku głównego. Nadają się do podawania:
- dań mięsnych i rybnych
- dań na bazie makaronu,
- sałatek,
- potraw jednogarnkowych.
Duży wybór talerzy obiadowych znajdziesz w sklepie internetowym https://fabrykaform.pl/talerze-obiadowe.
Talerze deserowe
Talerze, a właściwie talerzyki deserowe to ostatnia kategoria, którą warto poznać. Jak sama nazwa sugeruje, służą one do podawania różnego typu deserów, w tym przede wszystkim ciast. Na ogół mają niewielką średnicę (ok. 16 cm). Pięknie prezentują się w połączeniu z zestawem kafeteryjnym. W ofercie sklepu internetowego https://fabrykaform.pl/talerzyki-deserowe dostępne są również nieco większe talerzyki, które idealnie nadają się do serwowania tortów. Ten element zastawy nie pozwala podawać deserów o płynnej konsystencji, natomiast przyda się podczas serwowania sałatek.
Jakie talerze wybrać do swojej kolekcji?
W każdej kuchni powinny znaleźć się talerze śniadaniowe, głębokie, obiadowe oraz deserowe. Dzięki temu o wiele łatwiej dostosować rozmiar naczynia do rodzaju dania. Warto wybierać talerze najwyższej jakości, które zachwycają nie tylko designem, ale również trwałością. Jeśli chodzi o zastawę stołową świąteczną, to dobrze, aby wszystkie talerze miały ten sam wzór. Znacznie łatwiej będzie wtedy stworzyć ciekawą, spójną aranżację stołu.